Shea Butter, als het wit is uitgeslagen of korrelig
Onze Shea Butter is 100% natuurlijk. Het bevat dus echt alleen de zalf van de notenboom. Shea butter wordt gewonnen uit de noten van de Shea boom, groeit in Afrika. Deze boom staat bekend als 'The Tree of Life', vanwege de vele bijzondere toepassingen. Koud geperst zodat alle goede eigenschappen behouden blijven. Is uitstekende verzorging voor huid en haren. Gemaakt door de natuur, 100% natuurlijk. Geen parabenen, geen parfum en niet getest op dieren. Geschikt voor alle leeftijden.
Bekijk onze 100% natuurlijke huidverzorging hier.
Het kan zijn dat de Shea Butter elke keer anders is als je het nieuw binnen ontvangt! Lees dan even verder.
Shea butter is wit uitgeslagen en erg hard
Natuurlijke en onbewerkte Shea Butter kan, zeker bij wat koudere temperaturen, minder dan ongeveer 15ºC, zeer hard zijn en witter dan normaal. Bij Shea Butter die niet is bewerkt en waaraan geen weekmakers of andere hulpstoffen zijn toegevoegd, zijn weersinvloeden en charge verschillen altijd merkbaar. Dat is hét kenmerk van onbewerkte, natuurlijke producten.
Shea beter smeerbaar maken
Bij warmer weer of warme omgeving zal de Shea Butter beter smeerbaar worden, zeker als deze op een wat warmer plekje staat. Om Shea Butter zachter te maken, kunt u deze een tijdje in een bakje met warm water zetten of even in de magnetron 3-6 minuten bij ongeveer 600W-800W. Goed in de gaten houden dat de Shea niet te vloeibaar wordt. Daarna goed roeren en als u dan bij kamertemperatuur bewaard, zal de Shea goed smeerbaar blijven.
We hebben ook Shea Butter gemengd met een natuurlijke olie (zoals Frambozenolie), deze zijn beter smeerbaar.
Korreltjes in de Shea Butter
Soms komen er korreltjes voor in een natuurlijk butter, zoals Shea, Mango of Avocado butter. Dat is een natuurlijk verschijnsel van onbewerkte butters. De korreltjes zijn eigenlijk gestolde vetbolletjes.
Butters die puur en onbewerkt zijn, zijn niet volledig egaal, er kunnen dikkere "stukjes", soort witte bolletjes, in de butter voorkomen of juist wat dunnere structuren, zoals olie. Dit effect wordt versterkt bij warmere of koudere temperaturen, bijvoorbeeld tijdens verzenden. Korreltjes in de Shea komen doordat butters van nature uit verschillende vetten bestaan, die allemaal een ander smeltpunt hebben. Elke soort vet heeft dus zijn eigen unieke stollingstemperatuur. Bij temperatuurwisselingen, zoals tijdens vervoer, kan de butter tijdelijk geheel smelten. Sommige vetten van de butter koelen sneller af dan de rest. De vetten, die eerst zijn afgescheiden en afgekoeld, hebben de neiging om steviger te worden dan de rest van de butter. Hierdoor kan de butter een korrelige textuur krijgen.
Hoewel deze korrelige textuur misschien behoorlijk onaangenaam is om op je huid aan te brengen, is het goede nieuws dat dit niet betekent dat de butter niet goed is. De korrels hebben geen invloed op de kwaliteit van de butter.
Korrels in de butter voorkomen of oplossen.
Het beste kunt u de butter langzaam, geheel smelten. Bijvoorbeeld in warm water zetten, in een pannetje of in de magnetron. Zodra de butter geheel vloeibaar is geworden, goed roeren en snel laten afkoelen, bijvoorbeeld in de koelkast. Hierdoor versnelt het stol proces en ontstaan er geen korrels. Zodra de butter is gestold, kunt u deze het beste koel bewaren, bv. in de koelkast.
Zwarte puntjes in de Shea
Kleine zwarte stipjes in de Shea Butter zijn geen probleem. Onze Shea Butter is zoveel mogelijk puur, onbewerkt en slechts grof gefilterd. Hierdoor zijn er soms nog wat restanten van de Shea noten in de Shea Butter zichtbaar. Grote, donkere plekken in de Shea Butter kunnen, na veelvuldig gebruik, ook optreden. Dat komt meestal doordat er via de vingers wat water in de de Shea Butter komt. Dat is helaas niet altijd te voorkomen. Door het water kunnen bacteriën en schimmels groeien. Deze plekken zijn prima weg te scheppen met een lepel. De rest van de Shea is dan verder prima te gebruiken. Shea Butter zelf is namelijk erg goed bestand tegen bederf omdat het van nature geen water bevat.