Waar moet je op letten bij een speenkoord?

Nooit meer een speentje op de grond met zo'n mooi hip speenkoord, dát is het doel van een speenkoord. Naast dat het er heel leuk uit ziet bij je kindje, heeft het dus ook een hele handige functie. Maar wist je dat er hele strenge eisen zijn vanuit de EU? Het blijven namelijk hele onschuldige kindjes & je wilt natuurlijk niet dat hij/zij iets overkomt. 

Veiligheid bij producten voor baby's bestaat eigenlijk uit 2 delen. Enerzijds moet het product helemaal veilig zijn. Bij een speenkoord zijn deze vastgelegd in de zogenoemde NEN Norm 12586. Anderzijds ligt er ook een verantwoordelijkheid bij de ouders voor een veilig gebruik, sommige dingen lijken heel logisch, maar toch zien we wel eens dat onze veiligheidsvoorschriften niet worden nageleefd ;-). 

We leggen je hieronder meer uit over waar je op moet letten als je een speenkoord koopt & gebruikt.

Een veilig speenkoord 
Een speenkoord is geen speelgoed voor jouw kindje, maar een handig hulpmiddel. Zoals misschien wel bekend is, wordt speelgoed in de EU getest voordat het op de markt komt (althans, dat is de verwachting van de NVWA). Speenkoorden vallen hierbuiten, omdat het officieel geen speelgoed is. Toch heb je wel te maken met kindjes & daarom heeft de EU veiligheidsnormen opgesteld hiervoor, de NEN 12589. Hierin staan specifieke eisen beschreven, zoals de koorddikte van 2mm & de maximale veilige lengte van 22 cm gemeten vanaf de clip. Om deze reden laten wij ook gekleurde kralen weg bij langere namen! En wist je waarvoor de gaatjes in het clipje zijn? Je wilt het niet weten eigenlijk, maar als het kindje toch op een of andere manier het clipje doorslikt, dan sluit het clipje de luchtpijp niet af mede dankzij de gaatjes. 

Naast een aantal standaard eisen, staat ook de test procedure in de NEN omschreven. Deze kun je zelf uitvoeren & vastleggen, maar ook laten testen door een onafhankelijke partij. Je ontvangt hiervan dan de testresultaten die je in je dossier kunt vastleggen. 

In Nederland is het zo dat iedereen deze normen kan kopen & op zijn/haar manier kan naleven. Iedereen kan dus een speenkoord maken & online zetten, zonder dat deze wellicht zijn getest. NVWA heeft het beleid dat er achteraf of bij meldingen pas getest gaat worden. 

Kortom, wil je zeker zijn dat je jouw kindje een veilig product gaat gebruiken, laat je niet alleen afleiden door de mooie plaatjes, maar kijk dan even verder op de website & bekijk of deze veiligheidsnormen worden nageleefd. Hier lees je een korte samenvatting van de normen. Onze producten zijn allemaal volledig getest & veilig, vandaar ook deze blog om jouw aandacht te trekken natuurlijk. Maar je kunt natuurlijk ook ergens anders kopen, er zijn nog enkele andere shops die ook hun zaakjes op orde hebben! 

 

Veilig gebruik van een speenkoord
Naast een veilig product is het veilige gebruik ervan minstens net zo belangrijk natuurlijk. Een speenkoord is geen speelgoed, echter wordt het wel vaak zo aan een baby gegeven. Een speenkoord heeft een clip welke aan het kledingstuk bevestigd kan worden, op deze manier kan het nergens verstrikt raken & bijvoorbeeld niet om het nekje komen. 
Ook zien we regelmatig baby's in bed gelegd worden met een speenkoord. Dit is ook niet de bedoeling, houdt altijd toezicht & voorkom hiermee verstikkingsgevaar. 

Ondanks dat het product helemaal voldoet aan de normen, kan het natuurlijk altijd gebeuren (mogelijk door veelvuldig gebruik) dat er iets stuk gaat aan het product. Daarom adviseren wij het liefst voor elk gebruik het koord te controleren, zo weet je zeker dat er geen losse delen aan komen. Voor ons niet meer dan logisch als mama's van 4 jongens, dit doe je immers bij elk speelgoedje, ja ook die van fischer price kunnen stuk & gevaarlijk worden, haha. 

Wil je meer weten over de veiligheid, stuur ons even een berichtje. 

Vind je dit een hele waardevolle blog? Dan zouden we het leuk vinden als je de moeite zou willen nemen jouw reactie hieronder te plaatsen & te delen met jouw vrienden & familie! 

Natuurlijk hebben we voor jou de mooiste én veilige speenkoorden met naam, bekijk snel onze nieuwe collectie

 

 

 

 


Laat een reactie achter