Leuke feitjes over het fenomeen naam geven (+ inspiratie!)

Bij het kiezen van een babynaam vinden we de betekenis tegenwoordig steeds belangrijker. Want hoe mooi is het om te kunnen vertellen dat de voornaam van jullie kindje bijvoorbeeld ‘wonder’ betekent. Maar waar komen deze betekenissen eigenlijk vandaan? Deze gaan hand in hand met de geschiedenis van namen. In dit blog leggen we je uit hoe dit precies zit en geven we je wat mooie voorbeelden. Wie weet, spot jij jullie ultieme babynaam wel!

De oorsprong van namen

De oorsprong en betekenis van namen stamt zeer waarschijnlijk al uit de oertijd. Maar onze kennis gaat natuurlijk niet zo ver terug. We kunnen je wel vertellen over Germaanse namen. Want heel vroeger, toen mensen goden in de natuur vonden in plaats van in de kerk, gaven we onze kindjes Germaanse babynamen. Deze namen waren vaak een samenstelling van twee naamstammen, die iets zeiden over het geslacht van het kindje. Voorbeelden van Germaanse namen zijn Adelbert en Gertrud.

De rol van het geloof 

Vanaf de twaalfde eeuw zien we dat Germaanse namen vervangen werden door heiligennamen. Dit kwam door de invloed van de kerk. De heilige naar wie het kindje vernoemd was zou hem of haar beschermen. Ook was door een heiligennaam te gebruiken de band met de kerk en God duidelijk. 
Maar ook vandaag de dag zien we nog steeds veel invloeden van het geloof terug in onze babynamen. Naomi en Seth zijn bijvoorbeeld Hebreeuwse namen. Maar ook Bijbelse babynamen en Islamitische namen zien we tegenwoordig veel voorbijkomen. Grote kans dat jij iemand kent met de naam Nora, Soufian of Yara.

Babynamen met een wens als betekenis

Later werd de rol van de kerk minder belangrijk, maar werd het geven van de naam gezien als de wens die je je kindje meegeeft. Dit is het moment in de geschiedenis van namen waarop de betekenis van een naam belangrijker werd. Voorbeelden van babynamen met een mooie wens zijn: 

  • Sophia: moge dit kind levenswijsheid hebben
  • Max: moge dit kind de grootste worden
  • Anna: moge dit kind begenadigd en lieflijk zijn
  • Milan: moge dit kind lief zijn en roem toekomen

Baby vernoemen

Vroeger was ook het vernoemen van kindjes een traditie en dat speelde een grote rol bij het kiezen van een naam. Vaak waren dit namen van voorouders en andere familieleden. Om deze reden kwamen sommige namen heel veel voor. Denk bijvoorbeeld aan Johannes of Maria. Door de jaren heen werden hier vlottere variaties op bedacht. Sommige namen die op dit moment populair zijn, zijn dus in de kern al honderden jaren oud.

Internationale invloeden

Na de oorlog werd het vernoemen van baby’s naar familieleden steeds minder populair. Men kwam in aanraking met mensen (en dus ook namen) uit andere landen. Dit zorgde ervoor dat steeds meer internationale babynamen gebruikt werden. En zeker anno 2021 gebruiken we massaal namen met een andere herkomst dan Nederlands. 

Friese namen

Behalve de oer-Hollandse namen en de Internationale namen, laten ook de Friese namen een stijgende lijn zien, en niet alleen in Friesland! Dus kijk niet gek op als je binnenkort in je omgeving kleintjes tegenkomt die Duuk, Oele of Fedde (wat vrede betekent) heten.

Geschiedenis van namen: verbastering

Kindjes vernoemen is niet alleen een traditie uit de geschiedenis van namen. Deze traditie houden we tegenwoordig ook nog in stand. Maar vaak geven we de naam dan een hippe twist. Daardoor zijn namen door de jaren heen verbasterd en zul je versteld staan van welke namen sommige hedendaagse babynamen zijn afgeleid. 

Wist je dat deze naam is afgeleid van Maria? 
Veel meisjesnamen zijn een verbastering van de mooie Bijbelse naam Maria. Je kunt de namen herkennen aan hun betekenis, want die blijft vaak wel in stand. Namen afgeleid van Maria hebben vaak een betekenis soortgelijk aan ‘zee’ of ‘bitterheid’. Voorbeelden van namen zijn Mare, Marije, Maaike (yesss, it's me!) en Manon.

Moderne naam afgeleid van Johannes
Johannes is de bron van veel moderne Nederlandse jongensnamen. Deze naam heeft ook echt een sterke Bijbelse betekenis, namelijk ‘God is genadig’. Een super populaire naam afgeleid van Johannes is Shane. Maar ook Sean, John, Ivan en Jens zijn verbasteringen.

Liefs Maaike

 

 

 

** Inspired by babynamen.nl **


Laat een reactie achter