10x wat niemand je vertelt over jouw newborn

10x wat niemand je vertelt over je newborn

Het is zover, de bevalling is aanstaande & jullie gaan eindelijk je kindje ontmoeten! Je hebt ieder boek gelezen wat er is, misschien wel een cursus gevolgd & je hebt dus het gevoel dat je op alles voorbereid bent! Surprise, surprise. Er gaat een hele nieuwe wereld open, zodra hij/zij er is. Deze dingen heb je nog niet eerder gelezen of gehoord & daarom vertellen wij het je.

1. ‘Mijn baby slaapt al door’ - Juich niet te vroeg

Je bent bevallen, de kraamzorg is aanwezig & je baby slaapt wel 18 tot 20 uur per dag en die paar keer dat jij ’s nachts je bed uit moet zijn prima te doen toch? Is dit nou wat iedereen zo zwaar vindt? Maar dan… als je baby een aantal weekjes oud is, begint je echte nieuwe leven. Misschien ben jij één van de gelukkige van wie de baby al snel lekker doorslaapt, maar de kans is groot dat de gebroken nachten je nu op beginnen te breken. En niet alleen ’s nachts ook overdag houd je baby je flink bezig. Even douchen, even de was opvouwen, een boodschap doen of even naar de WC? Je baby is nu de baas en bepaalt volledig het ritme van jouw dag. En dat is soms best even omschakelen.

2. Breath in and breath out

Hang jij ook wel eens boven de wieg om te horen of je baby nog wel ademt. Bij een baby die net geboren is, hapert de ademhaling soms nog wat. Zo kan het gebeuren dat je een seconde of tien niets hoort en dat de ademhaling vervolgens in een heel hoog tempo wordt voortgezet. In het hoofdje van je baby lopen de signalen van de hersenen naar de longen nog niet helemaal vloeiend en dat zorgt voor deze verstoorde ademhaling.

3. Plas en poep

Dat kleine baby jongetjes plassen zodra je de luier verwisselt daar valt nog wel mee te leven. Wat misschien wel even schrikken is – bij zowel jongens als meisjes – is de spuitpoep van je baby. SPUITpoep, poep die dus letterlijk zó je gordijnen in spuit. Enige voorzichtigheid is dus wel geboden als je een luier verschoont. Oh en dat poepen is sowieso wel een dingetje. Want vooral baby’s die borstvoeding krijgen kunnen zomaar een dag of wat niet poepen. Dat hoeft dus niet altijd heel ernstig te zijn. En dacht je dat dat alles was? Het kan ook zo maar gebeuren dat je baby zich letterlijk helemaal onder poept. Van billen tot nek dus wel te verstaan, En dat gebeurt niet één keer, maar soms wel vijf keer op één dag!

4. Wakker van een ALLES

Een kuchje, een diepe zucht, een hoofd dat draait of een voetje dat schopt. Wat het ook is, van ieder geluidje wordt je tegenwoordig wakker.

5. Plop, speentje erin & gaan

Nog zoiets wat altijd zo vanzelf lijkt te gaan. Een baby die huilt, hop een speentje erin en de baby is stil. Kon niemand je vertellen dat het zuigen aan een speen best heel lastig is voor een baby die net geboren is? Dat die speen dus cónstant uit zijn mondje wipt en jij dus telkens weer dat speentje terug moet stoppen in zijn mond. Onze hydrofiele speenknuffels to the rescue! Of wat dacht je van je pink? Nooit geweten dat je pink uren dienst kan doen als speen en dat jij dus geen kant op kan.

6. Aan de borst

Het er altijd zo makkelijk uit… een baby die uit de borst drinkt & jij die gewoon tegelijkertijd vanalles doet. In werkelijkheid duurt het soms best even voordat het voeden lekker loopt. En dat dat voor wat tranen en frustratie zorgt, is heel begrijpelijk. Want hoe leg je goed aan en wat vind je een lekkere houding? Om maar niet te spreken over tepelkloven, spruw en stuwing! Gelukkig heb je meestal na een week of wat een lekker ritme gevonden en gaat het voeden al stukken makkelijker dan in die eerste paar dagen.

7. Puistjes

En jij dacht dat pubers alleen last hebben van acné? Nee hoor, ook een baby kan helemaal onder de pukkeltjes zitten…ja, baby acné dus. Deze pukkeltjes ontstaan door de hormonen die de baby van jou heeft gekregen en die nu zijn lichaam verlaten. Gelukkig zijn de pukkeltjes na een paar weken weer verdwenen.

8. Blokkeer je creditcard

En vooral tijdens de nachtelijke voedingsuurtjes, ben je ontoerekeningsvatbaar. Dat er zóveel aanbod was, dat had je nooit kunnen bedenken. Maar wees voorzichtig, want voor je het weet spendeer je een heel maandsalaris aan leuke kleertjes en schoenen.

9. Glibberdeglibber

Heerlijk badderen met je kleintje, maar hoe kon jij weten dat hij superglad wordt in zo’n bad met badolie. Je bent vast niet de eerste bij wie het angstzweet uitbreekt als de baby uit bad moet. Want hoe krijg je zo’n glad aaltje zonder ongelukken in zijn handdoek?

10. Ik mis je

Je baby is zo ontzettend lief. Nooit gedacht dat – zelfs als hij in dezelfde kamer slaapt – je zijn zachte huidje en zijn lieve gezichtje zó kon missen!

 

Babyzus.nl / Babyzus.com / Moonmamaholland.com

bron; mamaenzo.nl


Laat een reactie achter